Πάνω από 500.000 στρέμματα κάηκαν φέτος

Στο ίδιο έργο θεατές… τα τελευταία 25 χρόνια

Περισσότερα από 500.000 στρέμματα δασικής και γεωργικής γης έχουν γίνει στάχτη μέχρι στιγμής το φετινό καλοκαίρι, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για τις Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS). Μάλιστα, ο συνολικός απολογισμός αναμένεται να προσεγγίσει ή και να ξεπεράσει τον υψηλό ετήσιο μέσο όρο της Ελλάδας (523.582 στρ.), καθιστώντας για ακόμη μια χρονιά τη χώρα μας θεατή του ίδιου έργου.

Με την αντιπυρική περίοδο να βρίσκεται ακόμη εν ισχύ, ο απολογισμός του φετινού καλοκαιριού έρχεται δυστυχώς να επιβεβαιώσει τα δεδομένα των τελευταίων 25 χρόνων και να μας υπενθυμίσει ότι ούτε τα αίτια αλλά ούτε και η ανάγκη κατάρτισης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δασοπροστασίας έχουν εκλείψει.

Το «τρίπτυχο της καταστροφής» που συνθέτουν οι δυσμενείς κλιματικές συνθήκες με μακρά διαστήματα υψηλής θερμοκρασίας και ανομβρίας, οι χρόνιες παθογένειες του εθνικού συστήματος δασοπροστασίας και η αμέλεια των πολιτών, οδήγησε για ακόμη μια χρονιά σε εκτεταμένες καμένες εκτάσεις. Τη μερίδα του λέοντος κατέχουν 15 μεγάλες πυρκαγιές, οι οποίες ευθύνονται για 407.000 στρέμματα καμένων εκτάσεων, με εκείνη της Χίου να κατέχει τα θλιβερά πρωτεία με περίπου 152.000 στρέμματα.

Σύμφωνα με την έρευνα του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων (ΙΜΔΟ & ΤΔΠ) του ΕΘΙΑΓΕ και του WWF Ελλάς, «Δασικές πυρκαγιές Ελλάδας: 1983-2008», το 47% των καμένων εκτάσεων στην Ελλάδα έχει προέλθει από πυρκαγιές άγνωστων αιτίων, ενώ το 11% των πυρκαγιών προκλήθηκαν από κακόβουλο εμπρησμό (εξακριβωμένο ή πιθανό). Τέλος, παραμένει θλιβερό το γεγονός ότι η άγνοια των πολιτών σε θέματα πρόληψης και η αμέλεια ευθύνονται για το 42% των πυρκαγιών ετησίως.

Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για το φετινό καλοκαίρι, σύμφωνα με τα οποία, μέχρι τα τέλη Αυγούστου, σε σύνολο 250 δικογραφιών για πρόκληση εμπρησμού, οι 224 αφορούσαν σε αμέλεια και μόλις οι 26 σε πρόθεση.

Το WWF Ελλάς έχει επανειλημμένως επισημάνει την ανάγκη κατάρτισης ενός αποτελεσματικού και ολοκληρωμένου συστήματος δασοπροστασίας της χώρας μας, καταθέτοντας μάλιστα πολύ συγκεκριμένες προτάσεις. Οι άξονες επί των οποίων πρέπει να κινηθεί με αποφασιστικότητα η νέα κυβέρνηση, προκειμένου να μην δούμε και του χρόνου σε επανάληψη το ίδιο έργο, είναι συγκεκριμένοι:

Κατάρτιση και προώθηση μιας πανελλήνιας, ενιαίας εκστρατείας ενημέρωσης του πληθυσμού για το θέμα των δασικών πυρκαγιών.

Άμεση επιτάχυνση του ρυθμού κατάρτισης και κύρωσης δασικών χαρτών. Μιας χρονίζουσας εκκρεμότητας που σε πολλές περιπτώσεις λειτουργεί ως κίνητρο για την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών από κακόβουλο εμπρησμό.

Ορθή δασική διαχείριση που θα αποτρέψει τη συσσώρευση βιομάζας στα δάση, ενώ παράλληλα θα αποδώσει σημαντικά οφέλη για την προστασία του περιβάλλοντος, την ποιότητα ζωής και την ανάπτυξη τοπικών οικονομιών.

Έμφαση στην πρόληψη και όχι στην καταστολή, καθώς είναι αποδεδειγμένο ότι η αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών απαιτεί κυρίως σωστή διαχείριση και πρόληψη και όχι απλώς μονοσήμαντη καταστολή.

Ορθολογική και αποτελεσματική οργάνωση του εθελοντικού δυναμικού της χώρας, η οποία σήμερα είναι δυστυχώς ανεπαρκής, παρότι η συνεισφορά των εθελοντών είναι κομβικής σημασίας στην αντιμετώπιση πυρκαγιών.

Ο Δημήτρης Καραβέλλας, γενικός διευθυντής του WWF Ελλάς, δήλωσε σχετικά: «Η αποτελεσματική οργάνωση της δασοπροστασίας είναι πρωτίστως θέμα ισχυρής πολιτικής βούλησης, σωστής επιχειρησιακής οργάνωσης, συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων και συνεχούς ενημέρωσης και κινητοποίησης των πολιτών. Ελπίζουμε ότι τα παραπάνω θα αποτελέσουν άμεση προτεραιότητα για τη νέα κυβέρνηση της χώρας μας, προς όφελος όχι μόνο του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και της εθνικής οικονομίας, καθώς – εν αντιθέσει με την πρόληψη – η καταστολή αλλά και η εκ των υστέρων διαχείριση των επιπτώσεων των πυρκαγιών επιβαρύνει με τεράστια έξοδα τον κρατικό προϋπολογισμό».

Περισσότερες πληροφορίες:
Ιάσονας Κάντας, υπεύθυνος τύπου WWF Ελλάς, τηλ: 210 33 14 893, κιν: 697 185 9632, i.kantas@wwf.gr
Εύη Κορακάκη, υπεύθυνη δασικών προγραμμάτων WWF Ελλάς, τηλ: 210 33 14 893, e.korakaki@wwf.gr

Σημειώσεις προς συντάκτες:

  • Το WWF Ελλάς έχει υποβάλει σειρά σχετικών προτάσεων, εισηγήσεων και παρεμβάσεων προς την ελληνική πολιτεία, με κυριότερες τις δύο ολοκληρωμένες προτάσεις για τη βελτίωση του συστήματος δασοπροστασίας και την ουσιαστική συμμετοχή των εθελοντών στην προστασία των δασών.
  • Το WWF Ελλάς έχει ξεκινήσει από το 2010 την ενημερωτική εκστρατεία «Ένα Panda δεν μπορεί να κάνει τα πάντα», με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών για την αποφυγή πυρκαγιών από αμέλεια.
  • Το WWF Ελλάς, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων (ΙΜΔΟ & ΤΔΠ) του ΕΘΙΑΓΕ, ολοκλήρωσε το καλοκαίρι του 2011, την ανάλυση 38.000 πυρκαγιών που έπληξαν τη χώρα μας, κατά το διάστημα 1983-2008. Τα σχετικά αποτελέσματα παρουσιάζονται μέσα από τη χρηστική διαδικτυακή εφαρμογή: Πυροσκόπιο.
  • Ομάδα του WWF Ελλάς βρέθηκε στη Χίο για επιτόπια απογραφή των επιπτώσεων των φετινών πυρκαγιών. Ορισμένα πρώτα πορίσματα είναι τα εξής: Η φωτιά έκαψε δάση τραχείας πεύκης, μακίας βλάστησης και γεωργικές εκτάσεις (μαστιχόδενδρα και ελαιώνες). Το έντονο ανάγλυφο του νησιού, τα ασβεστολιθικά εδάφη και οι πυρκαγιές που έχουν πλήξει κάποια τμήματα της καμένης έκτασης στο παρελθόν κάνουν επιτακτική την ανάγκη για άμεση λήψη συγκεκριμένων διαχειριστικών μέτρων. Τα κύρια μέτρα αφορούν σε αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα σε συγκεκριμένες θέσεις, προκειμένου να συγκρατηθεί το καμένο δασικό έδαφος, η προστασία του δασικού εδάφους από ανεξέλεγκτη χρήση μηχανημάτων για υλοτομίες, καθώς και προστασία από τη βόσκηση κτηνοτροφικών ζώων. Στο επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει πλήρης αποτίμηση της καμένης έκτασης της Χίου και θα συνταχθούν συγκεκριμένες προτάσεις για τη διαχείρισή της.
  • Οι 15 μεγαλύτερες πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού επηρέασαν κυρίως θαμνώδεις (37%) και γεωργικές (26%) εκτάσεις, καθώς και εκτάσεις χαμηλής βλάστησης (27%). Επίσης, επηρεάστηκαν περισσότερα από 40.000 στρέμματα δασών κωνοφόρων και πλατυφύλλων. Δείτε το κατατοπιστικό διάγραμμα στο επισυναπτόμενο pdf.
  • Δείτε εδώ κάποια ιδιαίτερα ενδιαφέροντα διαγράμματα όπως προκύπτουν μέσα από την ανάλυση των πυρκαγιών για την κατανομή τους στον ελληνικό χώρο. Για να τα προμηθευτείτε σε υψηλή ανάλυση, επικοινωνήστε με τον υπεύθυνο τύπου του WWF Ελλάς, Ιάσονα Κάντα: τηλ: 210 33 14 893, κιν: 697 185 9632, i.kantas@wwf.gr

Πηγή : WWF Hellas

Be Sociable, Share!