Ο Βύρωνας και η Ροδόπολη… πάνε Βέλγιο!

Το αρχηγείο της πυροσβεστικής υπηρεσίας των Βρυξελλών είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν οι κύριοι Απόλλων Κούνης και Στέφανος Ζαφειρίου κατά το σύντομο ταξίδι που είχαν στο Βέλγιο για επαγγελματικούς λόγους. Εκεί τους υποδέχτηκε αρχικά ο αρχηγός των πυροσβεστικών υπηρεσιών και την ξενάγηση ανέλαβε ο διευθυντής δημοσίων και διεθνών σχέσεων (chief protocol officer) κος MEYS Pierre.

Το 1909, οι πυροσβέστες της πόλης των Βρυξελλών παρέλαβαν το πρώτο τους πυροσβεστικό όχημα. Ένα χρόνο μετά, 5 υδροφόρα οχήματα ήταν σε μάχιμη υπηρεσία. Το 1958 πια, η πυροσβεστική υπηρεσία μετρούσε πάνω από 40 οχήματα και οι περιφερειακοί σταθμοί Anderlecht, Ixelles, Molenbeek και Schaerbeek έναν εξίσου σημαντικό αριθμό υδροφόρων οχημάτων.
Την 1η Ιανουαρίου του 1973 οι 5 ανεξάρτητοι σταθμοί συνενώνονται διοικητικά και γεννιέται το πυροσβεστικό σώμα της περιφερείας των Βρυξελλών.
Δεκαέξι (16) χρόνια μετά, το σώμα μετράει πάνω από 1000 πυροσβέστες – διασώστες, όλοι επαγγελματίες και 200 πυροσβεστικά οχήματα, έτοιμα να επέμβουν σε οποιοδήποτε περιστατικό μέσω μιας κεντρικής υπηρεσίας και 8 πυροσβεστικών σταθμών, σε όλες τις Βρυξέλλες.

Στο Βέλγιο, και ειδικά στην περιφέρεια των Βρυξελλών, οι πυροσβέστες ασχολούνται με την προνοσοκομειακή αντιμετώπιση τραύματος και διατήρηση της ζωής. Διαθέτουν γι’ αυτόν τον σκοπό μια πληθώρα ασθενοφόρων και ειδικών ιατρικών οχημάτων και μια στενή συνεργασία με τα νοσοκομεία της περιοχής που τους ενισχύουν με ιατρικό προσωπικό κατά την διάρκεια ενός δύσκολου περιστατικού.

 

Τα ασθενοφόρα είναι πλήρως εξοπλισμένα για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε ιατρικού περιστατικού και σε μεγάλες καταστροφές έχουν την δυνατότητα να γίνουν μικρά χειρουργεία ωσότου μεταφερθεί ο ασθενής στον κοντινότερο υγειονομικό σχηματισμό.
Διαθέτουν πλήρως αυτοματοποιημένο φορείο ασθενούς, φορείο πολυτραυματία, σκληρή σανίδα, σανίδα τύπου, καρέκλα μεταφοράς ασθενούς, ειδική καρέκλα κατάβασης για κλιμακοστάσια, λοστούς διάρρηξης, υδραυλικό διαστολέα διάνοιξης θυρών και κοπής πεταλιών οχήματος, κώνους σημάνσεως και πολλά άλλα.
Όλα τα οχήματα έχουν σχεδιαστεί και υλοποιηθεί από το τεχνικό τμήμα του σώματος. Είναι φτιαγμένα από πυροσβέστες για πυροσβέστες. Το αρχηγείο στεγάζει στους χώρους του την τεχνική υπηρεσία, η οποία συντηρεί, ανακατασκευάζει και επισκευάζει όλα τα οχήματα των πυροσβεστών των Βρυξελλών. Είναι οι ίδιοι τεχνικοί, και αυτοί πυροσβέστες – διασώστες που σε περίπτωση μεγάλου τροχαίου, σιδηροδρομικού ατυχήματος ή άλλης καταστροφής θα επέμβουν με το βαρέως τύπου διασωστικό όχημα για να φέρουν εις πέρας το συμβάν.

 

Στο κάθε περιστατικό πυρκαγιάς, η δύναμη που στέλνεται αποτελείται από :

 • Ο πλησιέστερος στο συμβάν σταθμός, στέλνει ένα υδροφόρο – διασωστικό όχημα και μια 30μετρή κλίμακα.
 • Η κεντρική υπηρεσία (αρχηγείο), στέλνει ένα υδροφόρο – διασωστικό όχημα, μια 30μετρή κλίμακα, ένα ασθενοφόρο και ένα όχημα διοικήσεως με αξιωματικό.Σύνολο 6 οχήματα μεταβαίνουν στο περιστατικό, από δυο διαφορετικά σημεία. Σημαντικό είναι να προσθέσουμε την έξοδο επίσης μιας μονάδας εγκαυμάτων από το στρατιωτικό νοσοκομείο για την υποστήριξη των πυροσβεστών.
  Το υδροφόρο – διασωστικό είναι το βασικό όχημα της υπηρεσίας πυρκαγιάς. Αποτελείται από 5 πυροσβέστες – διασώστες που είναι η βάση κάθε ομάδας πυρόσβεσης και διάσωσης. Ο εξοπλισμός που διαθέτει είναι σε θέση να διαχειριστεί σχεδόν όλα τα περιστατικά.
  Έντεκα (11) από αυτά είναι έτοιμα να αναχωρήσουν 24 ώρες το 24ωρο, τα 3 από αυτά από την κεντρική υπηρεσία και 8 από τους σταθμούς. Πέντε (5) άλλα τέτοια οχήματα είναι σε επιφυλακή.Αποτελούνται από εξοπλισμό πυρόσβεσης, διάσωσης, επέμβασης σε τροχαία ατυχήματα και διαφορών άλλων υλικών υποστήριξης ομάδος. Διαθέτουν δεξαμενή 2000 λίτρων νερού, 200 λίτρων αφρού (class B) και 100 λίτρα αφρού (class A). Σημαντικό είναι να προσθέσουμε πως το κάθε όχημα δεν διαφέρει από το άλλο και πως το παλαιότερο από αυτό είναι από το 2001 ενώ το πιο καινούριο από το 2008. Διαθέτουν GPS (global system position) το όποιο είναι ειδικά κατασκευασμένο για την πυροσβεστική αφού είναι ταχύτερο από τα κοινά καθώς το όχημα μετακινείται με μεγαλύτερη ταχύτητα και αλλάζει συχνά δρόμο για να φτάσει πιο γρήγορα στο σημείο.

  Το κλιμακοφόρο όχημα είναι το φορτηγό που υποστηρίζει πάντοτε το υδροφόρο όχημα. Αναπόσπαστο κομμάτι της εξόδου, είναι αναντικατάστατο σε περιπτώσεις διάσωσης ατόμων σε μεγάλο ύψος και στην πυρόσβεση μεγάλων κτιριακών συγκροτημάτων. Όπως προαναφέραμε δυο τέτοια οχήματα δίνουν το παρόν σε κάθε φωτιά.
  Σε κάθε 24ωρη βάρδια, 7 από αυτά τα οχήματα είναι σε υπηρεσία καθώς και 5 άλλα κλιμακοφόρα και 1 βραχιονοφόρο είναι σε επιφυλακή.

  Επίσης ο σταθμός διαθέτει μια πληθώρα άλλων πυροσβεστικών και μη οχημάτων, όπως όχημα ξηράς κόνεως, όχημα αντλιών, όχημα πλύσης οδοστρώματος, ειδικό τρέιλερ – πλατφόρμα σιδηροδρόμων, όχημα φωτισμού, όχημα ανεμιστήρων (απαγωγής καπνού) και συσκευών υψηλής διόγκωσης αφρού, όχημα μεταφοράς πυροσβεστήρων όλων των τύπων, όχημα υποστήριξης και διοικητικής μέριμνας, οχήματα μεταφοράς προσωπικού, οχήματα τεχνικής υπηρεσίας, διοικητικά, ειδικών υπηρεσιών, διάφορα κοντέινερ, όχημα χημικών, γερανούς, οχήματα Δ’ τύπου και πολλά άλλα. Ένα από αυτά τα οχήματα που μας έκανε εντύπωση αφού διέφερε από τα δικά μας τα ελληνικά είναι το όχημα δυτών.

  Το αρχηγείο επίσης στεγάζει το κέντρο εκπαίδευσης πυρόσβεσης και διάσωσης των Βρυξελλών. Διαθέτει αίθουσες πλήρως εξοπλισμένες για την θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση όλων των πυροσβεστών. Κάθε πυροσβέστης – διασώστης περνάει μια βασική εκπαίδευση, πιστοποιείται και κάθε χρόνο επαναπιστοποιείται. Καθημερινές είναι και οι ασκήσεις (και όχι οι επιδείξεις) που γίνονται εντός άλλα και εκτός σταθμού.

  Εντός του αρχηγείου λειτουργεί και ένα μουσείο που επεκτείνεται και στους διαδρόμους αυτού. Ο κάθε επισκέπτης έχει την ευκαιρία να απολαύσει αυτή την ανεκτίμητη συλλογή που κάνει μια αναδρομή στα παλιά χρόνια και οι νέοι πυροσβέστες να βλέπουν την ιστορία της πυροσβεστικής τέχνης και θυμούνται οι παλιοί τους αγώνες που δώσανε εναντία στον κοινό εχθρό τους, την φωτιά.

  Πριν αποχωρήσουμε από το αρχηγείο – κεντρική υπηρεσία πυρόσβεσης και διάσωσης της πόλης των Βρυξελλών. Κάναμε στάση σε ένα σημείο που τιμάνε όλοι οι πυροσβέστες του Βελγίου κάθε χρόνο. Ένα ιδιαίτερο σημείο που θυμίζει σε όλους πόσο επικίνδυνο είναι το επάγγελμα – λειτούργημα που διαλέξαμε.

  « Ο πόλεμος και η φωτιά απαιτεί την αφιέρωση »« Τιμή στα θύματα μιας άνισης μάχης »
  Κλείνοντας αυτή την επίσκεψη, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε βαθύτατα τον αρχηγό και τον διευθυντή δημοσίων και διεθνών σχέσεων για την θερμή τους υποδοχή και ξενάγηση στους χώρους της υπηρεσίας.
  Κάτι που θα μείνει χαραγμένο στην μνήμη μας, σε εμένα και τον συνάδελφο και φίλο από την Ροδόπολη, είναι μια φράση που είπε ο κος MEYS Pierre… « Για εμάς όλοι οι πυροσβέστες είναι αδέλφια ».

  Για το Fire.gr, Ζαφειρίου Στέφανος
  Διαχειριστής κινδύνου και κρίσεων και αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών
  Πατήστε για μεγέθυνση (Φωτό Ζαφειρίου Στέφανος)

   

  Το κτίριο του αρχηγείου της πυροσβεστικής των Βρυξελλών
  Ασθενοφόρα των πυροσβεστών – διασωστών
  To Βραχιονοφόρο όχημα
  To όχημα διάσωσης δυτών
  Το κιλμακοφόρο όχημα
  Το βαρέως τύπου διασωστικό όχημα
  Η τεχνική Υπηρεσία
  Κράνη όλου του κόσμου
  Μουσειακά αντικείμενα
  Μνημείο πεσόντων πυροσβεστών
  Εσωτερική άποψη ασθενοφόρου
  Εσωτερική άποψη ασθενοφόρου
  Εσωτερική άποψη ασθενοφόρου
  Κος Απόλλωνας Κούνης
  Οι κύριοι Ζαφειρίου και Meys
  Πύργος ασκήσεων και πυρκαγιών

  Ανταπόκριση για το Fire Rescue News
  Ζαφειρίου Στέφανος

Be Sociable, Share!