«Διά Πυρός» στον Υμηττό….

Στις 17 Μαΐου, στον Άγιο Γεώργιο Κουταλά, στον Υμηττό,πραγματοποιήθηκε από την Π.Δ.Π.Υ. Αττικής, άσκηση ετοιμότητας, σε πραγματικές συνθήκες, με την κωδική ονομασία «ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ 2011», για την αντιμετώπιση δασικής πυρκαγιάς μεγάλης έκτασης.

Η άσκηση έγινε προκειμένου να διαπιστωθεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα των εμπλεκόμενων στη δασοπυρόσβεση φορέων, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο.

Το Κέντρο Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος Δ. Βύρωνα, είχε ουσιαστική συμμετοχή στο σενάριο της άσκησης, με πρώτο καθήκον την επάνδρωση του Πυροφυλακίου Αράπη, στο Αλεποβούνι.

Επίσης, συμμετείχε  η Ομάδα Πυρασφάλειας του Δ. Βύρωνα που αποτελείτο από 2 πυροσβεστικά οχήματα με πλήρωμα 8 άτομα και 2 υδροφόρα οχήματα με πλήρωμα 4 άτομα. Σε φάση προσομοίωσης συμμετείχαν και 2 μηχανήματα έργου του δήμου.

Η Εθελοντική Δασοπροστασία Δ. Ηλιούπολης με 2 πυροσβεστικά οχήματα και πλήρωμα 8 άτομα.

Οι Εθελοντές Δασοπροστασίας Δ. Καισαριανής ε 2 πυροσβεστικά οχήματα και 6 άτομα.

Μεγάλες ήταν και οι δυνάμεις της Π.Υ., οι οποίες αποτελούνταν από 5 πυροσβεστικά οχήματα του 1ου, 4ου, 7ου και 12ου Π.Σ. Αθηνών, καθώς και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «Ολυμπος 1», του 1ου Π.Σ. Πειραιά.

Επίσης, 4 οχήματα της 1ης Ε.Μ.Α.Κ. και 4 πεζοπόρα τμήματα της ίδιας υπηρεσίας, καθώς και 1 ασφενοφόρο της Δ/σης Υγειονομικού του Π.Σ.

Το Γ.Ε.Σ. και Γ.Ε.Ν. διέθεσαν από μία ομάδα πεζοπόρου βοηθητικού τμήματος.

Η ΕΛ.ΑΣ με 2 περιπολικά της Τροχαίας Καισαριανής, φρόντισαν γιά την γρήγορη άφιξη των δυνάμεων στο σημείο της πυρκαγιάς.

Τέλος, 4 αεροσκάφη της Δ.Α.Υ., 2 PZL-Mielec M-18 Dromader και 2 Canadair CL-215, βοήθησαν στην «κατάσβεση» της πυρκαγιάς με ρίψεις ακριβείας από αέρος, σε προκαθορισμένα σημεία.

Το σημείο συγκέντρωσης και ο σταθμός διοίκησης, όπου στάθμευε το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο, δίπλα στο παλαιό λατομείο, επελέγησαν ώστε να υπάρχει από τους υπεύθυνους συντονιστές, πλήρης άποψη του χώρου εξέλιξης της πυρκαγιάς, καθώς και ολοκληρωμένη εικόνα από τους Αξιολογητές της άσκησης, τους Αρχιπυράρχους, κ.κ. Δημ. Καβέτσο, Παν. Νίκα και Δημ. Γιαννακόπουλο.

Στο Κινητό Κέντρο Επιχειρήσεων, λειτούργησε γιά πρώτη φορά και Σ.Τ.Ο. , στο οποίο προϊστατο ο Πρόεδρος του Σ.Π.Α.Υ. και δήμαρχος Βύρωνα Ν. Χαρδαλιάς, ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας Μπαντής Μιλτιάδης, ενώ τον συντονισμό των εθελοντικών ομάδων είχε ο προϊστάμενος του Πυροφυλακίου Βύρωνα, Σταύρος Σαλλαγιάννης.

Τη διεξαγωγή της άσκησης στην Αττική παρακολούθησαν ο Αρχηγός του Π.Σ. Αντιστράτηγος Στυλιανός Στεφανίδης και σύσσωμο το επιτελείο των ανώτατων και ανώτερων αξιωματικών του Α.Π.Σ. και της Π.Δ.Π.Υ Αττικής, παρουσία του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μανώλη Όθωνα και του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Θεόδωρου Μπούφη.

 

Be Sociable, Share!