Συνέντευξη γιά τον ένα χρόνο έρευνας για τη βιοποικιλότητα

amibio

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών και των φορέων της πολιτείας και με την ευκαιρία της συμπλήρωσης δώδεκα μηνών από την έναρξη του προγράμματος LIFE 08/ΝAT/GR/539 – AMIBIO (Αυτόματη Παρακολούθηση & Καταγραφή της Βιοποικιλότητας με χρήση ακουστικών μέσων) που προβλέπει την έρευνα για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας στον Υμηττό, σήμερα 7 Φεβρουαρίου, δόθηκε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του Συνδέσμου Προστασίας & Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ).

Οι κ.κ. Βασιλική Δημητρίου, Νίκος Χαρδαλιάς, Νίκος Φακωτάκης και Olaf Jahn.

Παραβρέθηκαν και ενημέρωσαν ο Πρόεδρος του ΣΠΑΥ Νίκος Γ. Χαρδαλιάς, Δήμαρχος Βύρωνα, ο Καθηγητής του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών Νίκος Φακωτάκης, επικεφαλής του προγράμματος,  ο ορνιθολόγος ερευνητής του Πανεπιστημιακού  Ινστιτούτου ZFMK της Βόννης Dr Olaf Jahn, επιστημονικός συντονιστής του ΑΜΙΒΙΟ και στελέχη του ΣΠΑΥ.

Στην εισήγησή του, ο Πρόεδρος του ΣΠΑΥ Νίκος Γ. Χαρδαλιάς, αναφέρθηκε στα προβλήματα του δάσους και του βουνού καθώς και στην ευαισθητοποίηση όλων των Δήμων-μελών του Συνδέσμου και της Διοίκησης για τα εθνικά και κοινοτικά προγράμματα προστασίας της βιοποικιλότητας. Ο Καθηγητής Νίκος Φακωτάκης ανέπτυξε τους στόχους του προγράμματος και την εξέλιξη της έρευνας μέχρι σήμερα. Όπως επισήμανε, έχουν τοποθετηθεί μίνι συσκευές σε κατάλληλα σημεία του Υμηττού που καταγράφουν τους ήχους της φύσης και συμβάλλουν στην επιστημονική έρευνα για την πανίδα.

Ο Dr Olaf Jahn αναφέρθηκε σε ειδικά θέματα της πανίδας και μικροπανίδας. Η δασολόγος του ΣΠΑΥ Βασιλική Δημητρίου έκανε αναφορά στη χλωρίδα και πανίδα του Υμηττού καθώς και στη συνεισφορά του Συνδέσμου στους στόχους του προγράμματος ΑΜΙΒΙΟ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Πρόεδρος του ΣΠΑΥ επεσήμανε τα διαχρονικά προβλήματα του Συνδέσμου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την προστασία του περιβάλλοντος. Τόνισε  δε ότι μετά την ευνοϊκή απόφαση του ΣτΕ που απαγόρευσε την ολοκλήρωση των κτισμάτων στο στρατόπεδο Σακέτα και την ίδρυση του δασαρχείου Υμηττού, το επόμενο θέμα για το οποίο αγωνίζεται ο Σύνδεσμος είναι η ανακήρυξη του Υμηττού σε Εθνικό Πάρκο Απόλυτης Προστασίας.

Στιγμιότυπο από την παρουσίαση του Καθηγητή Νίκου Φακωτάκη.

Ο Καθηγητής Νίκος Φακωτάκης διευκρίνισε ότι είναι η πρώτη φορά που υλοποιείται πρόγραμμα ακουστικής παρακολούθησης της πανίδας στην Ελλάδα και οι κοινοτικές υπηρεσίες που το ελέγχουν σε κάθε στάδιο έχουν ήδη δώσει εύσημα στους εταίρους. Τέλος, ο κ. Φακωτάκης δήλωσε ότι θεωρεί δεδομένη τη συνεργασία με τον ΣΠΑΥ, για την διεκδίκηση και υλοποίηση και άλλων ευρωπαϊκών προγραμμάτων με σκοπό  την προστασία του Υμηττού και του περιβάλλοντος γενικότερα.

Για το Γραφείο Τύπου  του ΣΠΑΥ

Φλοράν  Σελάϋ (6974367821)

Τηλ: 210.7650413

Φαξ: 210-7650414

E-mail: press@spay.gr

patra_un1koenigspay

Be Sociable, Share!