ΣΟΒΑΡΗ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ


Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός το διήμερο Τετάρτη 27/10 – Πέμπτη 28/10 με ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε αρκετές περιοχές της χώρας, παροδικές χιονοπτώσεις στα κεντρικά και βόρεια ορεινά και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας. Παράλληλα, σταδιακά θα επικρατήσουν πολύ ενισχυμένοι βοριάδες με την έντασή τους στο Αιγαίο να φτάνει τα 9 και πιθανόν τοπικά τα 10 μπ. Την Πέμπτη 28 Οκτωβρίου η κακοκαιρια σταδικά θα περιοριστεί στην ανατολική χώρα και στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου. Πιο αναλυτικά:

Την Τετάρτη 27/10 στη Δ. Ελλάδα, στην Πελοπόννησο, στο Αν. Αιγαίο και κατά τόπους στη Β. Ελλάδα θα εκδηλώνονται βροχές και καταιγίδες, που βαθμιαία από τα νοτιοδυτικά θα ενταθούν σημαντικά. Κατά τη διάρκεια της ημέρας τα εντονότερα φαινόμενα θα μετατοπιστούν ανατολικότερα και μέχρι αργά το βράδυ θα εντοπίζονται κυρίως στη Μακεδονία, στη Θράκη, στα νοτιοανατολικά ηπειρωτικά και στο Αιγαίο. Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις, ενισχυόμενοι το βράδυ τοπικά σε θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις εντάσεων 8 – 9 μπ. Στο υπόλοιπο Αιγαίο θα επικρατήσουν μέτριοι μέχρι ισχυροί και τοπικά σχεδόν θυελλώδεις άνεμοι νοτίων διευθύνσεων, στρεφόμενοι από τις βραδινές ώρες σε βόρειους – βορειοδυτικούς, ενώ μέτριοι δυτικοί άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο. Οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν σταδιακή πτώση.

Την Πέμπτη 28/10 τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλώνονται στην Αν. Μακεδονία, στη Θράκη, στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα νησιωτικά τμήματα του Αν. Αιγαίου. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται νεφώσεις με βροχές και πιθανόν καταιγίδες στα ανατολικά ηπειρωτικά, στις Σποράδες, στην Εύβοια και κατά τόπους στο Ιόνιο, αλλά μετά το μεσημέρι ο καιρός θα παρουσιάσει σχετική βελτίωση. Χιονοπτώσεις, πιθανόν τοπικά ισχυρές, αναμένονται στο ορεινά της βορειοανατολικής χώρας, ενώ πρόσκαιρα θα χιονίσει σε ορεινά τμήματα της Στερεάς και της Θεσσαλίας. Πολύ ενισχυμένοι βόρειοι άνεμοι θα επικρατήσουν στο Αιγαίο και στην ανατολική χώρα με εντάσεις 8 – 9 μπ. Οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν περαιτέρω πτώση.

Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δοθεί από αργά το βράδυ της Τετάρτης και τη νύχτα προς Πέμπτη στο Κεντρικό, Βόρειο και Βορειοανατολικό Αιγαίο, όπου λόγω της σύγκρουσης ανέμων με διαφορετικές διευθύνσεις η έντασή τους ενδέχεται τοπικά να αγγίξει και τα 10 μπ. προκαλώντας πολύ έντονο κυματισμό. Αναλυτικότερες πληροφορίες για τις περιοχές εκδήλωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων παρουσιάζονται στο σύνδεσμο:
http://www.meteo.gr/AlertWindow.html

Σ. Βουγιούκας
Ε.Α.Α. – Πεντέλη
Τρίτη 26/10/2010, 15:00

Be Sociable, Share!