Τιμήθηκε η μνήμη των τριών δασοπυροσβεστών στο Δοξαρό

Με το «γιατί» να αιωρείται για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες διαδραματίστηκε η ασύλληπτη τραγωδία στο φαράγγι του Βόσακου, τελέστηκε την Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010, μνημόσυνο και έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου για τους τρεις άτυχους πυροσβέστες. Παρόντες ήταν συγγενείς των τριών παλικαριών, συνάδελφοι αλλά και εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών.

Σε σεμνή τελετή έγιναν τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Τιμής, που ανήγειρε ο Δήμος Κουλούκωνα στη μνήμη των τριών δασοπυροσβεστών, οι οποίοι έχασαν τις ζωές τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος τους σε αγροτική περιοχή του Τοπικού Διαμερίσματος Δοξαρού στις 11 Ιουλίου 2007.

Ο Στυλιανός Μαρκάκης, ο Νικήτας Κορομηλάς και ο Ηρακλής Τζανάκης έπεσαν μαχόμενοι κατά της καταστροφικής πυρκαγιάς που είχε εκδηλωθεί την ημέρα εκείνη στην περιοχή.

Η Δημοτική Αρχή ανταποκρινόμενη στο αίτημα της τοπικής κοινωνίας κατασκεύασε το μνημείο αυτό για θα θυμίζει την αυταπάρνηση των τριών ανδρών του Πυροσβεστικού Σώματος και να τιμήσει την ηρωική τους θυσία.

Η τελετή ξεκίνησε με Επιμνημόσυνη Δέηση, την οποία τέλεσαν ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Βωσσάκου Αρχιμανδρίτης π. Τιμόθεος, ο αρχιερατικός επίτροπος π. Γεώργιος Μυρθιανός, ο επιστάτης της Ιεράς Μονής Χαλέπας Αρχιμανδρίτης π. Πορφύριος και ιερείς της περιοχής.

Ακολούθησε χαιρετισμός από τον δήμαρχο Κουλούκωνα κ. Δημήτρη Κόκκινο, ο οποίος είπε τα εξής:

«Κυρίες και κύριοι

σας καλωσορίζω σήμερα στο Δοξαρό και σας ευχαριστώ για την παρουσία σας σε αυτή την εκδήλωση.

Η σημερινή μας συνάθροιση μπορεί να χαρακτηριστεί ως συνάντηση ευθύνης και ως έκφραση χρέους της τοπικής μας κοινωνίας για τρεις ανθρώπους, οι οποίοι στην προσπάθεια τους να διασώσουν την περιουσία των κατοίκων του Δοξαρού, έπεσαν θύματα της πύρινης απειλής που εκδηλώθηκε στην περιοχή αυτή πριν τρία χρόνια.

Οι μνήμες από την εφιαλτική εκείνη πυρκαγιά, δεν σβήνουν ποτέ.

Δεν ξεχάσαμε και δεν θα ξεχάσουμε, το τραγικό τέλος των δασοπυροσβεστών που έχασαν τη ζωή τους κατά την ώρα εκτέλεσης του καθήκοντος τους.

Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ την αγωνία τους όταν μαζί με τους συναδέλφους τους ρίχτηκαν στη μάχη της κατάσβεσης και κυρίως τα συναισθήματα πόνου, που μας προκάλεσε ο άδικος χαμός τους.

Σε μια εποχή αμφισβήτησης και έντονης αδιαφορίας για την ευθύνη του καθενός πολίτη απέναντι στο κοινό όφελος, έρχονται στιγμές όπως αυτές, που ζήσαμε πριν τρία χρόνια εδώ σε αυτή την περιοχή, για να διαπιστώσουμε, ότι ναι υπάρχουν άνθρωποι με αίσθηση της ευθύνης, άνθρωποι που αγωνιούν, άνθρωποι που μάχονται.

Και αυτός είναι και ο λόγος που κατασκευάστηκε το μνημείο αυτό. Για να θυμίζει σε όλους, ότι υπήρξαν τρεις άνθρωποι που υπηρετούσαν την αποστολή τους με απόλυτη αίσθηση ευθύνης, που χάθηκαν άδικα πάνω στην προσπάθεια τους να ανταποκριθούν στο χρέος τους και που οφείλουμε όλοι μας να τους τιμούμε και να τους μνημονεύουμε.

Δυστυχώς, όταν χάνεται μια ζωή, δεν έχουμε καμία δυνατότητα να ανατρέψουμε τα δεδομένα. Η κοινωνία του Δήμου Κουλούκωνα πένθησε τους τρεις αυτούς δασοπυροσβέστες σαν δικά της παιδιά. Και απόφαση της είναι με το μνημείο αυτό να τιμήσει τη θυσία τους και τη μνήμη τους.

Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ την 11η Ιουλίου 2007. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τον Στυλιανό Μαρκάκη, τον Νικήτα Κορομηλά και τον Ηρακλή Τζανάκη.

Να είναι αιωνία η μνήμη τους. Ένα μεγάλο ευχαριστώ οφείλουμε και στον Μανώλη Μανωλιτσάκη, που τραυματίστηκε και αυτός σοβαρά στην ίδια πυρκαγιά.

Η σκέψη μας είναι πάντα μαζί του.

Του εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη, μας όπως και σε όλους τους άνδρες των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών που έσπευσαν και βοήθησαν στην πυρκαγιά εκείνη αλλά και για τις υπηρεσίες τους σε κάθε κατάσταση έκτακτης ανάγκης που παρουσιάζεται.

Θα μπορούσαμε να πούμε πολλά για την Πυροσβεστική Υπηρεσία και το προσωπικό της. Πιστεύω όμως, ότι όλα τα συναισθήματα μας εκφράζονται με ένα ειλικρινές ευχαριστώ προς τους πυροσβέστες και στις οικογένειες τους.

Με τις σκέψεις αυτές σας καλωσορίζω και πάλι στο Δοξαρό και σας ευχαριστώ για την παρουσία σας».

Από την πλευρά του Πυροσβεστικού Σώματος ο διοικητής της Π.Υ. Ρεθύμνου κ. Χρήστος Μπουραντάς είπε τα εξής:

«Κυρίες και κύριοι,

πριν ακριβώς τρία χρόνια, σε κατάσβεση πυρκαγιάς στη θέση που βρισκόμαστε τώρα, στο «Βώσακο», οι εποχικοί πυροσβέστες Τζανάκης Ηρακλής, Κορομηλάς Νικήτας, και Μαρκάκης Στυλιανός, για τους οποίους η μοίρα στάθηκε σκληρή σ΄αυτή τη ζωή, θυσιάστηκαν πιστοί στο καθήκον τους, για να προστατεύουν τη ζωή και την περιουσία των συνανθρώπων τους από τους κινδύνους των πυρκαγιών και άλλων θεομηνιών.

Τέτοιοι ήρωες που τόσο μας διδάσκουν με τη θυσία τους, το μόνο που θέλουν από εμάς είναι να μην τους ξεχνάμε.

Γι αυτό κύριε δήμαρχε θέλω να εκφράσω τις άπειρες ευχαριστίες όλης της πυροσβεστικής οικογένειας, τόσο σε εσάς προσωπικά, όσο και τους αξιότιμους συνεργάτες σας, που συγκροτούν το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Κουλούκωνα, για την πρωτοβουλία σας αυτή, να διαθέσετε χώρο και να ανεγείρετε μνημείο στον ιερό αυτόν χώρο, τιμώντας έτσι την ιερή μνήμη και την θυσία τους.

Μια εκδήλωση τιμής που αντανακλά σ΄όλους τους Έλληνες μόνιμους και εποχικούς πυροσβέστες και αποδεικνύει περίτρανα πως η πολύπλευρη προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο, που καθημερινά γίνεται με θάρρος, αυταπάρνηση και πολλές φορές με αυτοθυσία δεν περνάει απαρατήρητη.

Εύχομαι η αξιέπαινη αυτή απόφασή σας-που ιδιαίτερα τιμά εσάς και τον Δήμο σας-να βρει και αλλού μιμητές γιατί πολλοί ακόμα συνάδελφοί μας έχουν στο παρελθόν και σε άλλα μέρη της χώρας, προσφέρει τη ζωή τους στο βωμό του καθήκοντος.

Ευχαριστώ και πάλι για την τιμή που κάνατε στους νεκρούς συναδέλφους μας και κατ επέκταση σε όλο το Πυροσβεστικό Σώμα και ως διοικητής της Π.Υ. Ν. Ρεθύμνης, σας διαβεβαιώνω ότι το προσωπικό θα βρίσκεται πάντα κοντά σας αλλά και σε κάθε πολίτη που έχει την ανάγκη του.

Ας είναι αιωνία η μνήμη τους

Σας ευχαριστώ».

Στην τελετή αποκαλυπτηρίων παρευρέθηκαν ο νομάρχης Ρεθύμνου κ. Γιώργος Παπαδάκης, οι δήμαρχοι Ανωγείων κ. Σωκράτης Κεφαλογιάννης και Γεροποτάμου κ. Βαγγέλης Μαυρομάτης, ο πρόεδρος της κοινότητας Ζωνιανών κ. Κώστας Παρασύρης, ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης, δημοτικοί και νομαρχιακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι των Στρατιωτικών Αρχών και των Σωμάτων Ασφαλείας, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων και πλήθος κόσμου.

Χαιρετισμό απέστειλαν οι βουλευτές Ρεθύμνου κ.κ. Μανώλης Όθωνας και Όλγα Κεφαλογιάννη.

Μετά το πέρας της τελετής ο Δήμος Κουλούκωνα και ο Σύλλογος Απανταχού Δοξαριανών παρέθεσαν γεύμα στη μνήμη των τριών νεκρών στο Πολιτιστικό Κέντρο Δοξαρού.

Be Sociable, Share!